5 kenus film, amit látnod kell

2021.01.01

Összegyűjtöttünk öt olyan alkotást, melynek mindegyikében a kenué a főszerep. A műfaji besorolásaik széles skálán mozognak (pl. kalandfilm, vígjáték, animációs film), így mindenki találhat magának kedvére valót. Ráérős téli estéken hangolódjunk velük a kenuzásra, hogy szezonkezdetre mindenki kedvet kapjon egy kis vízitúrára a GreenExszel! Jó szórakozást! :)

Tíz kenu (Ten Canoes)

ausztrál kalandfilm, 90 perc, 2006

A Tíz kenu egyedülálló alkotás, kizárólag ausztrál őslakos színészekkel. Különleges időutazás természetfeletti erőkről, szerelemről és bosszúról, az ősök koráról és történetéről.

Gulpilil, a mesélő apja egyszer álmot látott, hogy asszonyától gyermekkel ajándékozza meg a Föld, azaz inkább a mocsaras láp. Mert bizony Gulpilil ott született, ahogy minden őse is. Minygululu, a legidősebb vadász a törzs vezetője. Minden nap meg kell küzdeniük az élelemért. A kenukat saját maguk készítik fakéregből, amit csak a mocsártól messze lehet találni. A jó kenu pedig a jó vadászat alapfeltétele. Birrinbirrin, Yeeralparil, Djigirr, Buniyira jó harcosok és vadászok, egytől egyig. Dayindi egy napon bátyja fiatal feleségére vet szemet. Minygululu azonban tud az öccse helytelen érzéséről, ezért a bölcs öreg elmesél neki egy nagyon-nagyon régi, ősrégi történetet, hogy a jó útra térítse a szerelmes fiatalt...
Ezt az elbeszélő antropológiai játékfilmet Ausztrália északi részének krokodilban gazdag, mocsaras vidékén forgatták, amatőr szereplőkkel. A film ereje éppen ebben rejlik, ezért is kaphatott különböző, jelentős filmfesztiválokon mindösszesen 15 díjat és 8 jelölést. Köztük a legnagyobb elismerések: 2006-ban az Ausztrál Filmintézet díjesője (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb operatőr, legjobb forgatókönyv, legjobb hang), továbbá az Ausztrál Filmkritikusok díjai (legjobb operatőr, legjobb film és legjobb vágás); 2006, Cannes-i Filmfesztivál: "Egy bizonyos szemszögből" szekcióban a legjobb rendező díja.

Forrás: Port.hu, IMDb

Sodró lendület (Without a Paddle)

amerikai vígjáték, 95 perc, 2004

A gyerekkori barátokat elsodorta egymástól az élet. Dan, Tom és Jerry csak a barátjuk, Billy halála után találkozik újra egymással. A három philadelphiai ifjú Oregonba megy kenutúrára. Hamarosan kiderül, hogy Billy megszállottan kutatta annak a kétszázezer dollárnak a nyomát, amelynek a legendás gépeltérítővel, D.B. Cooperrel együtt veszett nyoma 1971-ben, amikor D.B. ejtőernyővel kiugrott a repülőgépből Oregon erdei felett. Miközben a Columbia folyón eveznek, maguk is a pénz után erednek. Nem sejtik, milyen veszélyek leselkednek rájuk a vízben és a szárazföldön egyaránt.

Forrás: Port.hu, IMDb

Waterwalk

amerikai családi film, 121 perc, 2012

Az igaz történeten alapuló filmben egy apa és fia megfelelő felkészülés, tapasztalat és felszerelés nélkül elindulnak, hogy visszakövessék a több mint 300 évvel ezelőtti Marquette-Jolliet expedíció útvonalát, amivel azóta sem próbálkozott senki. 1000 mérföldes kenutúra áll előttük Michigantől Saint Louisig, a Mississippi folyón át. Viharokkal, kimerültséggel és végül egymással és saját magukkal is szembe kell nézniük. Miközben a rendkívüli kaland során küzdenek a természeti elemekkel; egymásért, megértik saját "úti céljukat" is. Steven Faulkner könyvének adaptációja szívhez szóló történetet tár elénk.

Forrás: IMDb

4. Loop

amerikai animációs rövidfilm, 9 perc, 2020

A Pixar animációs rövidfilmjében két gyermek ül egy kenuban. Nem tudnak addig továbbhaladni, míg nem találnak új módot a kapcsolódásra és a világ egymás szemével való meglátására. A Pixar úttörő kisfilmje, a nonverbális autizmus tüneteit mutató karakter bemutatásával.

Forrás: IMDb

5. Magyar lapát

magyar dokumentumfilm, 55 perc, 2019

A dokumentumfilm portréfilmszerűen a kilencszeres kenu világbajnok Wichmann Tamás személyére fókuszál. A legendás Wichmann-kocsma helyszíne, történetei keretezik az életút interjú egyes állomásait. Sorra villan fel Tamás gyermekkora, sportkarrierje, következő évei, társítva az ott tanyázó legendák visszaemlékezéseit, történeteit, egészen a kocsma bezárásáig. Felbukkan Derzsi János színművész, Szügyi István, a "Nagyfa galeri" elítélt tagja, a szamizdatos Inconnu csoport vezetője, Molnár Tamás, a ma is létező Pató Pál Párt (hiszen ők még mindig hazánk első viccpártja) képviselője, Schuszter Lóránt a P. Mobil együttes alapítója, Vaskuti István is. Árva Gábor olimpiai és sokszoros magyar és világbajnok kajakozók, Jónyer István világbajnok asztaliteniszező és az örök nagy ellenfél, Ivan Patzaichin sokszoros olimpiai és világbajnok kenus szintén szerepelnek a filmben.

Forrás: Port.hu, Magyar Média Mecenatúra